S’inicien les obres de rehabilitació de l’església de Santa Maria de la Plaça de Sanaüja

15.05.2024
 1. Les intervencions permetran l’accés dels visitants a la planta sota coberta de la nau principal i aportaran una millor interpretació del monument i del seu entorn.
 2. L’actuació de restauració i rehabilitació forma part del programa Temps de Gòtic del Departament de Cultura i la Fundació ”la Caixa”.

S’inicien les obres de rehabilitació de les cobertes de l’església de Santa Maria de la Plaça de Sanaüja, a la Segarra. L’actuació forma part del programa Temps de Gòtic, el conveni de col·laboració establert entre el Departament de Cultura i la Fundació ”la Caixa”, al qual en aquesta ocasió, se suma el Bisbat d’Urgell, com a titular del monument. Es preveu que les obres de restauració i rehabilitació tinguin una durada de cinc mesos.

Originalment, l’església estava coberta per una teulada a doble vessant formada per lloses de pedra, sobre la qual, segurament el segle XVIII, es va construir una altra coberta de teula que s’allarga sobre les cúpules del transsepte. L’espai generat entre les dues cobertes crea una zona de golfes, on s’aboquen les aigües.

Aquesta última coberta de teula, que forma una zona de golfes amb la teulada original, s’allarga sobre les cúpules del transsepte amb una solució que aboca les aigües a l’interior d’aquestes golfes. Aquest fet ha provocat una degradació a les cobertes laterals: teules trencades o remogudes, aparició d’elements vegetals, i una incorrecta expulsió de les aigües pluvials.

L’actuació, que compta amb una inversió de 300.000 euros, proposa una reconstrucció completa de les cobertes en mal estat mitjançant la incorporació d’una estructura de fusta, acabada amb zinc o teula, que s’adapti a la complexa geometria. Aquesta intervenció completarà l’actual xarxa de recollida d’aigües pluvials del monument i la incorporació d’un tancament perimetral a la planta sota coberta per tal que sigui visitable. D’altra banda, s’incorporaran diverses unitats de projectors de baixa intensitat amb l’objectiu de ressaltar l’extradós de les cúpules, les noves cobertes i el seu entorn degudament restaurats.

Després de la intervenció, l’església permetrà l’accés a fidels i visitants als espais de sota coberta de la nau principal, fet que conjuntament amb la nova il·luminació monumental, contribuiran a millorar la interpretació del monument i del seu context. Alhora, l’actuació col·laborarà a preservar els valors patrimonials de l’església a través d’eliminar els actuals problemes d’evacuació de les aigües pluvials, així com les humitats presents en l’àmbit de les cobertes.

L’església de Santa Maria de la Plaça de Sanaüja

L’actual església parroquial de Santa Maria és una construcció gòtica tardana, edificada entre el 1509 i el 1515, sota la direcció del mestre d’obres Joan Gausia. L’església va ser modificada al segle XVIII, moment en el qual es construeixen les capelles i s’aixeca una nova façana amb ornamentació plateresca i barroca.

L’emplaçament original de l’església primitiva de Santa Maria de Sanaüja, parròquia fundada a mitjan segle X, es trobava vora el castell del municipi. Però fou substituïda per l’actual parròquia, antiga col·legiata i església de la residència d’hivern dels bisbes d’Urgell, sota la mateixa advocació, a la Plaça Major de la vila.

Durant el segle XX, a la guerra civil, es va incendiar el seu mobiliari afectant els paraments i la decoració pictòrica.

Temps de Gòtic

El programa Temps de Gòtic, l’acord de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Fundació ”la Caixa” té com a objectiu posar en valor, millorar i conservar el llegat patrimonial gòtic de Catalunya mitjançant la restauració, protecció i difusió d’aquest patrimoni, tot estimulant el territori i dinamitzant-lo en l’àmbit cultural, social i econòmic.

El programa, finançat per la Fundació ”la Caixa”, compta amb una dotació de 6,34 milions d’euros i actua en els següents monuments i béns artístics: restauració i adequació museogràfica del frontal florentí de la Seu de Manresa (Bages), rehabilitació del claustre gòtic del Reial Monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia (Alt Camp), restauració de l’església de Sant Llorenç de Lleida (Segrià), restauració de l’Antic Hospital de Cervelló (Alt Penedès), restauració de l’església de Santa Maria de la Plaça de Sanaüja (Segarra), restauració de l’església de Sant Domènec de Girona (Gironès), restauració del Palau Episcopal de Girona (Gironès), restauració del Castell de València d’Àneu (Pallars Sobirà), restauració d’un tram de la Muralla de Tortosa, de la Catedral de Santa Maria i dels Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties de Tortosa (Baix Ebre).

Veure més notícies
#MuseuCatedralSeudUrgell
Aquest dissabte és el Dia Internacional dels Museus i nosaltres et volem convidar a les 11h a una visita guiada gratuïta per a conèixer el Conjunt Catedralici.

Reserva la teva plaça trucant al 973 353 242 o al correu info@museucatedralseudurgell.org

#DIM2024 #DiaInternacionaldelsMuseus #Museu #MuseuCatedralSeudUrgell
Ens encanten les fotografies de la Catedral i el seu conjunt😍

Moltes gràcies per compartir amb nosaltres @aralleida aquesta 📷 de @ivancastanedofotografia 

Recorda que si durant la visita fas alguna fotografia i ens etiquetes o utilitzes el #MuseuCatedralSeudUrgell te la compartirem.
Avui et presentem a Judà (s.XVI)

📷Àlex Tena

#Judà #Patriarques #PinturaTela #MuseuCatedralSeudUrgell #Art
Encara no t'has apuntat a les visites guiades de la Catedral?
📅26 i 28 de març en castellà
📅27 i 30 de març en català
🕚11h

Reserva la teva entrada trucant al 973 353 242 o a través de la pàgina web www.museudiocesaurgell.org

#VisitesGuiades #Catedral #MuseuCatedralSeudUrgell #SetmanaSanta #Patrimoni
Avui et presentem aquest cendrer d’època medieval que forma part del mobiliari litúrgic de ferro i metall de la Catedral. 

En destaca la representació dels peus en forma humana, un tipus de representació amb una llarga tradició en el mobiliari antic i medieval. 

Al Museu conservem tota una col·lecció d’objectes utilitzats per a la litúrgia de llautó, bronze i ferro com bacines, hostiers, canelobres, campanes, aiguamans...

Que posa de manifest la importància de l’extracció, manipulació i comercialització del ferro al Pirineu fins al s.XIX. 

📷 Idil·li Tàpia

#Cendrer #MuseuCatedralSeudUrgell #Catedral
Obrim la casella 2️⃣3️⃣ del calendari d'Advent: 
https://tuerchen.app/UGGQ0NZpSnABePHK

Saps on vam trobar l’ara d’altar de la Catedral?

L’any 1996 s’estaven duent a terme unes excavacions al claustre i mirant la galeria est del segle XVII es va trobar partida per la meitat una ara d’altar paleocristiana de marbre.

📷 @ked3012 

#CalendaridAdvent #Advent #MuseuCatedralSeudUrgell #Ara #Paleocristiana
Obrim la casella 22 del calendari d'Advent:
https://tuerchen.app/UGGQ0NZpSnABePHK

Sabies que l’any 1967 es va reformar la pavimentació del voltant de la Catedral?

Aquest any l’arquitecte Francisco Pons Sorolla va assumir el projecte de restauració que havia liderant Alejandro Ferrant.

La seva intervenció es va basar en l’enderroc de la Capella del Santíssim, una capella que estava annexa a la façana nord de la Catedral, la de la Plaça dels Oms i en la pavimentació dels carrers de l’entorn. Aquesta darrera actuació és la que va col·locar l’empedrat que trepitgem quan passegem per davant del conjunt catedralici.

En aquesta època també es van retirar les estructures de damunt el transsepte i el cimbori va ser acabat amb dues noves filades de pedra, coronat amb una teulada de pissarra i amb la reforma del campanar d’espadanya.

📷 @ked3012 

#MuseuCatedralSeudUrgell #CalendaridAdvent #Advent #Restauracions #LaSeudUrgell
"En què em puc inspirar?

En algun acte religiós en el què participessis
En festivitats o actes que ja no es realitzen
En algun moment de la teva vida quotidiana
En jocs infantils i d’adolescència
En els comerços de l’entorn de la catedral actuals i ja desapareguts.
En moments claus o singulars
En vivències singulars que siguin desconegudes per la majoria de la gent (per exemple, hi ha gent que ha dormit a la catedral, ha viscut a la catedral o ha jugat a pilota dins del claustre, és el teu cas?)
En un treball professional que hi hagis realitzat"

Publicació extreta de @lamevacatedral 

#MuseuCatedralSeudUrgell #LaMevaCatedral
Obrim la casella 2⃣0⃣ del calendari d'Advent:
https://tuerchen.app/UGGQ0NZpSnABePHK

Fa 120 anys la Catedral era molt diferent a com la veiem avui en dia. Al llarg del segle el temple es va transformar profundament, amb un seguit d’intervencions de restauració.

L’abril del 1915 Josep Puig i Cadafalch va començar la primera campanya de “restauració” de la Catedral. El seu objectiu principal era eliminar les cornises, pilastres i arrebossats de la decoració neoclàssica del segle XVIII per recuperar la fesomia romànica de l’edifici del segle XII. Va ser en aquell moment en què també es van desmuntar el cadirat del cor, les trones, els antics orgues i el retaule major i es va construir un cadirat modern que es va situar al presbiteri.

📷 @ked3012 

#CalendaridAdvent #Restauracions #JosepPuigCadafalch #Catedral #MuseuCatedralSeudUrgell #Advent #Romànic