Qui som

Promovem l’educació de la mirada per al desenvolupament espiritual i creatiu mitjançant l’impressionant patrimoni artístic del Museu Catedral de la Seu d’Urgell.

  Sobre el museu

  El Museu Diocesà d’Urgell es crea l’any 1957 durant l’episcopat del bisbe Ramon Iglesias Navarri, i és l’última col·lecció diocesana que es forma a Catalunya.

  Té els seus antecedents en una exposició d’art sacre oberta a la sala Capitular amb les peces del tresor de la catedral promoguda pels Amics de la Salle -un grup d’exalumnes que el 1956 proposen al capítol de la catedral la possibilitat de crear un museu-.

  Aquest primer museu s’inicia amb una cinquantena de peces procedents de la catedral i de l’església de la Pietat, amb Mn. Pau Vidal com a director. A partir d’aquell moment, la col·lecció es va anar incrementant amb noves incorporacions, com alguns documents provinents de l’arxiu capitular, el Beatus, la butlla del papa Silvestre II i altres objectes provinents de les diferents parròquies de la diòcesi que arriben entre els anys seixanta i setanta, a través de la Comissió Diocesana per al Patrimoni.

  El 15 de juny de 1969 s’obren unes noves instal·lacions amb el condicionament de l’església de la Pietat com a museu. Aquest nou espai aporta obres pròpies al fons de la col·lecció, com el retaule de la Pietat i el conjunt de la Dormició, obra de l’escultor Jeroni Xanxo.

  L’any 1975, el bisbe Joan Martí Alanis en nomena director a Mn. Albert Vives, càrrec que ocuparia fins a l’any 1990. Durant els primers anys d’activitat, va confeccionar un inventari i d’un catàleg del museu, que Mn. Vives va anar publicant a la revista diocesana Urgellia, desglossat per col·leccions. Als anys vuitanta es fan noves reformes, i el 4 de juny de 1988 s’inauguraren les noves instal·lacions del Museu Diocesà d’Urgell, amb l’ampliació de les sales d’exposició permanent a l’antic edifici del Deganat i la capella de Fàtima. En aquest període s’incorporen obres significatives com el calze i la patena de Núria, el retaule de Sendes o la nova presentació de la pintura mural de la volta de Baltarga i l’arc triomfal d’Aineto.

  Equip

  L’equip del Museu Catedral de la Seu d’Urgell el formen, d’una banda, els membres del patronat i, de l’altra, l’equip humà que duu a terme el dia a dia de la institució.

  Membres del patronat

  President
  Excm. I Rvdm. Mons. Joan Enric Vives i Sicília. Arquebisbe d’Urgell

  Vicepresident
  Mn. Josep Maria Mauri Prior

  Vocal
  Mn. Benigne Marquès i Sala

  Vocal
  Mn. David Codina Pérez

  Vocal
  Teresa Font Juanati

  Equip humà

  Director
  Mn. Josep Maria Mauri Prior

  Tècnica Conservadora i documentalista
  Teresa Font Juanati

  Tècnica de Comunicació i Públics
  Urgell Duró i Rabassa

  Atenció al públic
  Carme Bonet Serra i Urgell Duró Rabassa

  Personal de Neteja
  Maria Luisa Ortiz Gonzalez 

  Patrocini

  Bisbat d'Urgell
  Diputació de Lleida
  Institut d'Estudis Ilerdencs
  #MuseuCatedralSeudUrgell
  Aquest dissabte és el Dia Internacional dels Museus i nosaltres et volem convidar a les 11h a una visita guiada gratuïta per a conèixer el Conjunt Catedralici.

Reserva la teva plaça trucant al 973 353 242 o al correu info@museucatedralseudurgell.org

#DIM2024 #DiaInternacionaldelsMuseus #Museu #MuseuCatedralSeudUrgell
  Ens encanten les fotografies de la Catedral i el seu conjunt😍

Moltes gràcies per compartir amb nosaltres @aralleida aquesta 📷 de @ivancastanedofotografia 

Recorda que si durant la visita fas alguna fotografia i ens etiquetes o utilitzes el #MuseuCatedralSeudUrgell te la compartirem.
  Avui et presentem a Judà (s.XVI)

📷Àlex Tena

#Judà #Patriarques #PinturaTela #MuseuCatedralSeudUrgell #Art
  Encara no t'has apuntat a les visites guiades de la Catedral?
📅26 i 28 de març en castellà
📅27 i 30 de març en català
🕚11h

Reserva la teva entrada trucant al 973 353 242 o a través de la pàgina web www.museudiocesaurgell.org

#VisitesGuiades #Catedral #MuseuCatedralSeudUrgell #SetmanaSanta #Patrimoni
  Avui et presentem aquest cendrer d’època medieval que forma part del mobiliari litúrgic de ferro i metall de la Catedral. 

En destaca la representació dels peus en forma humana, un tipus de representació amb una llarga tradició en el mobiliari antic i medieval. 

Al Museu conservem tota una col·lecció d’objectes utilitzats per a la litúrgia de llautó, bronze i ferro com bacines, hostiers, canelobres, campanes, aiguamans...

Que posa de manifest la importància de l’extracció, manipulació i comercialització del ferro al Pirineu fins al s.XIX. 

📷 Idil·li Tàpia

#Cendrer #MuseuCatedralSeudUrgell #Catedral
  Obrim la casella 2️⃣3️⃣ del calendari d'Advent: 
https://tuerchen.app/UGGQ0NZpSnABePHK

Saps on vam trobar l’ara d’altar de la Catedral?

L’any 1996 s’estaven duent a terme unes excavacions al claustre i mirant la galeria est del segle XVII es va trobar partida per la meitat una ara d’altar paleocristiana de marbre.

📷 @ked3012 

#CalendaridAdvent #Advent #MuseuCatedralSeudUrgell #Ara #Paleocristiana
  Obrim la casella 22 del calendari d'Advent:
https://tuerchen.app/UGGQ0NZpSnABePHK

Sabies que l’any 1967 es va reformar la pavimentació del voltant de la Catedral?

Aquest any l’arquitecte Francisco Pons Sorolla va assumir el projecte de restauració que havia liderant Alejandro Ferrant.

La seva intervenció es va basar en l’enderroc de la Capella del Santíssim, una capella que estava annexa a la façana nord de la Catedral, la de la Plaça dels Oms i en la pavimentació dels carrers de l’entorn. Aquesta darrera actuació és la que va col·locar l’empedrat que trepitgem quan passegem per davant del conjunt catedralici.

En aquesta època també es van retirar les estructures de damunt el transsepte i el cimbori va ser acabat amb dues noves filades de pedra, coronat amb una teulada de pissarra i amb la reforma del campanar d’espadanya.

📷 @ked3012 

#MuseuCatedralSeudUrgell #CalendaridAdvent #Advent #Restauracions #LaSeudUrgell
  "En què em puc inspirar?

En algun acte religiós en el què participessis
En festivitats o actes que ja no es realitzen
En algun moment de la teva vida quotidiana
En jocs infantils i d’adolescència
En els comerços de l’entorn de la catedral actuals i ja desapareguts.
En moments claus o singulars
En vivències singulars que siguin desconegudes per la majoria de la gent (per exemple, hi ha gent que ha dormit a la catedral, ha viscut a la catedral o ha jugat a pilota dins del claustre, és el teu cas?)
En un treball professional que hi hagis realitzat"

Publicació extreta de @lamevacatedral 

#MuseuCatedralSeudUrgell #LaMevaCatedral
  Obrim la casella 2⃣0⃣ del calendari d'Advent:
https://tuerchen.app/UGGQ0NZpSnABePHK

Fa 120 anys la Catedral era molt diferent a com la veiem avui en dia. Al llarg del segle el temple es va transformar profundament, amb un seguit d’intervencions de restauració.

L’abril del 1915 Josep Puig i Cadafalch va començar la primera campanya de “restauració” de la Catedral. El seu objectiu principal era eliminar les cornises, pilastres i arrebossats de la decoració neoclàssica del segle XVIII per recuperar la fesomia romànica de l’edifici del segle XII. Va ser en aquell moment en què també es van desmuntar el cadirat del cor, les trones, els antics orgues i el retaule major i es va construir un cadirat modern que es va situar al presbiteri.

📷 @ked3012 

#CalendaridAdvent #Restauracions #JosepPuigCadafalch #Catedral #MuseuCatedralSeudUrgell #Advent #Romànic